Deze week zetten we in Heist-op-den-Berg opvoeding eens extra in de verf… of beter in de zonnebloemen.

Opvoeding en opvoedingsondersteuning
Gemeente en OCMW Heist-op-den-Berg vinden opvoeding een belangrijk thema. Ouders en andere opvoeders ondersteunen is een belangrijk deel van onze welzijnsopdracht. Wij moeten mee mogelijk maken dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien en zich ontwikkelen in optimale omstandigheden en met álle kansen.
                              
Lokaal overleg Kinderopvang en Opvoedingsondersteuning
In onze gemeente is al vele jaren een lokaal overleg rond kinderopvang actief. Partners (publieke en private) die kinderopvang aanbieden denken al jaren samen na over een degelijk kinderopvangbeleid. Opvoeding en opvoedingsondersteuning staan ook hier op de agenda: hoe kunnen we ouders en opvoeders ondersteunen, vormen, adviseren, begeleiden, …
 
Zonnebloemen
In de loop van de week van de opvoeding (volgende week dus) verdelen we met het lokaal overleg een 500-tal zonnebloemen onder vele opvoedingsondersteuners binnen onze gemeente: begeleidsters kinderopvang, lagere scholen, opvanggezinnen, ouders, … Zij verdienen het om eens in de (zonne)bloemetjes gezet te worden. Deze zonnebloemactie is mede mogelijk gemaakt door een arrondissementele samenwerking tussen gemeenten, opvoedingswinkel Mechelen, provincie Antwerpen en agentschap jongerenwelzijn.
 
Opvoedingstip en vormingskalender
Volgende week lanceren we een kalender met enkele vormingsavonden voor ouders. Thema’s die aan bod komen zijn positief opvoeden, cyberpesten, straffen en belonen, praten over gevoelens. Ook zijn we deze maand gestart met de verspreiding van opvoedingstips: ouders krijgen een bladwijzer bedeeld met de hulp van de M.E.G.A.-scholen, je vindt de tips vanaf volgende week ook terug op de website van de gemeentelijke jeugddienst en OCMW, in de Gemeentekrant, …   
 
Ouders met vragen
Ouders met vragen over opvoeding en die graag een gesprek wensen, kunnen bij OCMW Heist-op-den-Berg terecht. Zij kunnen telefonisch (015 24 93 50) of via mail (triplep@ocmw-heist-op-den-berg.be) een afspraak maken.